Mobil FM adó-vevő

Az asztalra helyezhető, olcsón beszerezhető, kiegészítő elemekkel aránylag könnyen és olcsón körbe építhető analóg átviteli elven működő FM adó-vevő készüléken kívül igény merült fel a nyakba akasztható analóg vagy digitális elven működő mobil FM adó-vevő készülékre is, aminek számtalan előnye van.

hallási szituációk bemutatása nyakba akasztható FM adó-vevő készülékkel
hallási szituációk bemutatása nyakba akasztható FM adó-vevő készülékkel

Ez az eszköz zajos, visszhangos helyen, valamint amikor több ember beszél párhuzamosan nyújt jó megoldás, különösen munkahelyen ahol a hallás mellett a beszédértést kell maximalizálni-

Ennél az eszköznél is valamilyen más célra nagy sorozatban gyártott FM adó-vevő készülékből kell kiindulni és azt körbe építeni a szintén nagy sorozatban olcsón gyártott kiegészítőkkel, mert csak így biztosítható a jó ár/érték arány, az egyedi fejlesztés a nulláról nem gazdaságos.

FM rádió készülékek között válogatni lehet az olcsó és a hulladék között.

https://www.instructables.com/id/Build-Your-FM-transmission-Station-with-Arduino/

https://maker.pro/arduino/tutorial/how-to-build-an-arduino-based-radio-using-kt0803

Rengeteg alkalmazás van fent a neten, hatalmas a választék a modulba szerelt vagy a csináld magad jellegű DIY (do-it-yourself) megoldásokkal. Elég sok közöttük az ipari hulladéknak látszó megoldás, ezért ki kell őket próbálni. Lehet találni 1-2 ezer Ft-ért is alkalmazást, de ennyiért nem lehet magas műszaki paramétereket elvárni.

Hamarosan kiderül, mennyire használható néhány 10 m távolságra:

FM adó, olcsó, egyszerű, analóg URH szabad sávban használható, néhány 10 méterig egy helyiségen belül
FM adó, olcsó, egyszerű, analóg URH szabad sávban használható, néhány 10 méterig egy helyiségen belül

A vételhez egy URH pár ezer Ft-os vevőkészülékre van szükség. Üzemeltetése 3 db 1,5V foto elem méretű alkáli sorba kötésével oldható (4,5V) 3-6V közötti tartományban van az üzemi feszültsége. Kíváncsiak leszünk rá, hogy mit lehet ilyennel elérni.

A hallóka koncepciót is érinti a nyakba akasztható FM adó-vevő készülék, mert ha erre esik több szavazat, akkor érdemes lesz elgondolkodni azon, hogy a DSP (Digital Sound Processor) egységet is ugyanide lehetne berakni, a kapott eredményt pedig Bluetooth jelként továbbítani vagy egyszerűen két vezetékkel ami sokkal olcsóbb megoldást jelent.

Nagyon nem mindegy, hogy évente ki kell fizetni elemekre 20 eFt/év, venni hurkot 10 eFt/év, venni hallókát 25-30 eFt/db/év, venni hallóka árban lévő kiegészítőt …. vagy csinálni egy olyan eszközt amibe minden benne van. Igaz, hogy nyakba akasztott kivitelbe fér el, na de nem mindegy, hogy 6 év alatt mennyibe kerül összesen…. ha minden gyári eszköz lenne, az bizony könnyen van 1 millió Ft két hallókával, gyári kiegészítőkkel.