Hangszínszabályzó

Ha felteszed a füles tetejére a fejhallgatót, illesztéktől függően be fog gerjedni és a sípoláson kívül mást nem nagyon fogsz hallani. Akinek nincsen a hallókájába Bluetooth technológia beépítve – ilyen hallóka nagyon sok van jelenleg -, mert szinte kivételnél nélkül csak az V. csoportba tartozó készülékekhez van, az a sokkal rosszabb hangminőséget adó lokális hurkot tudja csak használni mono üzemmódban. Az V. csoportba tartozó hallókát nem kaphatod meg közgyógyra akkor sem jogosult vagy rá.

Kellően erős fejhallgatót választva amiben nincsen kimeneti limit rakva, a hallókához hasonló átviteli karakterisztikát lehet hangszín szabályzóval beállítani, a drága hallókának a beszerzése nélkül. Az alábbi módszer kb. 60 Hz – 12000 Hz között és kb. 80-90 dB-es halláscsökkenésig működik használható módon.

10-sávos-hangszínszabályzó
10-sávos-hangszínszabályzó
10-sávos-hangszínszabályzó kapcsolási rajz
10-sávos-hangszínszabályzó kapcsolási rajz

A beállítható frekvenciák követik oktávonként a hallásmérés frekvenciáit, ha kevés lenne a beállítható erősítés mértéke (-/+ 15-20 dB a jelenlegi kapcsolásnál) módosítani kell az adott frekvenciához tartozó erősítésen.