FM adó-vevő készülék

FM adó-vevő készülék beszerzését nem támogatja a NEAK.

Ha integrációban tanuló hallókás vagy, nagyon hasznos dolog neked, ha az előadó oktató beszédét közvetlenül a hallókádban hallod függetlenül attól, hogy az előadó merre van teremben és milyen a terem akusztikája. A nagyon drága, NEAK által nem támogatott gyári hallóka kiegészítők helyett sokkal olcsóbban, ráadásul gyártótól független, minden fajta hallókához használható megoldást írok le ezen az oldalon árakkal, beszerzési helyekkel.

 

fejmikrofon
fejmikrofon

A fejmikrofon végét egy 3,5 mm jack dugót (pirossal bekarikázva) be kell dugni az FM adónak a szintén pirossal bekarikázott helyére és rá kell tekerni a menetes rögzítőcsavart ami a csatlakozó nyakán található.

FM-adó
FM-adó

Az FM adó 2 db AA típusú 1,5 V-os elemmel működik, az FM adó fogyasztása alacsony ritkán kell benne elemet cserélni.

FM-vevő-eleje
FM-vevő-eleje

Az FM vevőkészülék elején lehetőséged van hangerő szabályozásra. Beltérben az átviteli távolság 20-30 méter, ami bőven elég egy teremben való átvitelhez.

FM-vevő-hátulja
FM-vevő-hátulja

A sárgával bekarikázott helyre jön egy 6,3 mm aranyozott jó minőségű jack dugó, innen már hangfrekvenciás jó minőségű jelet lehet levenni és jellemzően négy fajta módon lehet a hallóka kialakításától függően a füledbe bejuttatni.

A fenti négy fajta módról és kiegészítő eszközökről a külön oldalon olvashatsz bővebben. Az FM vevő hátulján zölddel bekarikázott helyére kerül a polaritás helyesen bekötött 12V-os akkumulátor, mert a padok között legtöbbször nem lehet semmilyen elektromos kábelt húzni a konnektorba dugható tápegységhez. A “BALANCED” feliratú csatlakozóba nem kell dugnod semmit.

12V-5Ah-akkumulátor
12V-5Ah-akkumulátor

Ilyen, vagy ehhez hasonló 12V-os 2-5Ah kapacitású akkumulátorral tudod üzemeltetni az FM vevőkészüléket. Az akkumulátor piros-fekete kapcsaira kapsz tőlem egy csatlakozót amit FM vevőkészülék hátulján zölddel bekarikázott csatlakozójába kell dugni. A kábelt szín helyesen kell az akkumulátorra csatlakoztatni, egyébként nem fog működni.

akkumulátortöltő
akkumulátortöltő

Ha lemerülne az akkumulátor, egy néhány ezer Ft-os automata töltővel fel lehet tölteni egy éjszaka alatt. Az akkumulátor töltöttségének állapotáról az akkumulátor és az FM vevőkészüléket összekötő csatlakozón kialakított feszültségmérőn tudsz tájékozódni. Ha az akkumulátornak a feszültsége 11,8V alá csökken (VM1 feszültségmérő mutatja) feltétlenül tölteni szükséges, ellenkező esetben nem fog működni az FM vevőkészülék, illetve az akkumulátor mély kisülésbe kerülve végzetesen tönkremegy és dobhatod a kukába. Az akkumulátor normál használat mellett kb.  három tanévet bőven kibír, ami kb. 1000 töltést jelent.

töltés-közben-csatlakozó
töltés-közben-csatlakozó

Ha tölteni akarod az akkumulátort, csak át kell kapcsolnod a K1-K2, két áramkörös billenő váltó kapcsolót és az akkumulátor töltőt polaritás helyesen kell csatlakoztatnod. Ha véletlenül nem helyes polaritással tennéd az akkumulátorra vagy a töltőre az áramkört, akkor sem kell aggódni, a B1-B2 cseréje után működőképes marad az eszköz.

kisütés-közben-csatlakozó
kisütés-közben-csatlakozó

Kisütéshez a K1-K2 kapcsolót át kell állítanod. Kisütés közben a töltési folyamat nem megy végbe akkor sem, ha az akkumulátortöltőt rajta hagyod a készüléken.